Majoritatea ne-am fi dorit să primim o educație financiară mai bună. Să știm mai bine cum să economisim, cum să devenim independeți din punct de vedere financiar sau cum să facem față crizelor financiare personale. Unora ne-a luat ani până să înțelegem cum să economisim eficient banii sau cum să îi investim inteligent.
Nu știu câți dintre cei ce citesc acest articol au avut parte de o astfel de educație financiară în timpul copilăriei sau adolescenței. Eu nu. Însă mi-am dorit să știu mai multe despre cum mă pot susține financiar pe termen lung, iar pe măsură ce copilul creștea mă întrebam care este vârsta potrivită pentru a-l introduce în lumea banilor. Cum aș putea să îl ajut să înțeleagă valoarea banilor? Cum anume să îl educ din punct de vedere financiar astfel încât el să poate face alegeri inteligente pentru siguranța lui financiară viitoare? Foarte multe întrebări și puține răspunsuri. Cu timpul am realizat că nu trebuie să îi prezint copilului grafice cu venitul intern brut al țării și nici nu trebuie să ii fac exceluri complicate în care să îi prezint cele mai bune metode de investire.
Documentându-mă, în primul rând pentru mine, am aflat că sunt câteva abilități necesare când vine vorba de bani. Și culmea este că majoritatea acestor abilități se aplică și dincolo de lumea financiară. Mă refer la planificare, răbdare, perseverență, gândirea în perspectivă și tot așa. Aceste abilități pot fi dezvoltate de la vârste fragede și pot fi prezentate copiilor în paralel cu informații legate de bani. Majoritatea părinților consideră că vârsta potrivită pentru a începe să le vorbească copiilor despre bani este spre adolescență. Însă foarte multe studii arată că cu cât vârsta de la care încep să afle noțiuni importante despre bani este mai mică cu atât vor fi mai de succes din punct de vedere financiar când vor crește.
Putem discuta ușor cu cei mici (3-5ani) despre planificare, despre importanța așteptării pentru ceva ce ne dorim, dar și despre finalizarea proiectelor începute. Iar aceste noțiuni le vor fi utile copiilor în general, nu doar atunci când vorbim despre bani. Aceste abilități ajută atât copiii cât și adulții să își păstreze concentrarea, să planifice și să se adapteze schimbărilor. Sunt multe activități ce pot fi făcute cu cei mici pentru a le dezvolta aceste abilități sau obiceiuri.
Pe măsură ce copiii cresc (6-13ani), aceștia pot înțelge și concepte mai complexe, precum fixarea obiectivelor, cum funcționează un cont de economii sau ce înseamnă cumpărarea prin comparația prețurilor. Aceștia pot începe să primească bani sub formă de alocații sau chiar să câștige proprii lor bani ca urmare a unor activități ce le desfășoară și pot fi lăsați să decidă ce vor face cu banii lor: să-i cheltuiască, să-i economisească sau chiar să îi împartă cu alții sau să îi doneze. Pe măsură ce încep să învețe mai multe despre bani, încep să își formeze propriile valori și credințe ce le vor ghida atitudinea și comportamentul vis-a-vis de bani multă vreme de aici înainte. Plaja de informații și activități ce pot fi desfășurate cu aceștia deja devine mult mai ofertantă.
Începând cu vârsta adolescenței (14-18ani) majoritatea pot începe să câștige proprii bani, să ia decizii financiare în legătura cu acești bani și să își dezvolte abilități și comportamente financiare. Încep de asemenea să planifice pentru viitor și să lucreze la planurile lor. Mulți se mută de acasă, pleacă la studii și vor fi pe propriile picioare. Acum este perioada în care se decantează toată informația adunată până la această vârstă și se definitivează comportamentul lor în ceea ce privește banii. Cu toate acestea și această perioadă poate fi utilizată pentru a-i mai îndruma pe tinerii adolescenți în ceea ce privește modul în care să-și gestioneze veniturile.
Indiferent de situația financiară a familiei, e bine să nu ne ținem copiii departe de conversațiile despre bani. Aceste discuții nu sunt doar de ”oameni mari”, ci sunt ”semințe” ce vor fi însămânțate în copilărie și vor da roade în perioada adultă. Chiar și atunci când familia trece prin provocări din punct de vedere financiar, e bine sa implicăm copiii pentru a înțelege că uneori viața ne încearcă, dar cât timp căutăm împreună soluții, vom reuși să trecem peste impas. Evident că cu cât copilul este mai mic cu atât trebuie să fim mai grijulii vis-a-vis de cum punem problema atunci când acesta este de față. Nu vrem ca grijile noastre de adult să fie preluate de copil. Discuțiile despre bani la care copilul este martor se recomandă să fie cât mai constructive și orientate către soluții. Orice situație va ajuta copilul să înțeleagă destul de devreme că banii nu cresc în copaci și dacă li se va da șansa de a ”munci” pentru a câștiga un banuț, vor învăța că merită sa lucrezi, să economisești și de ce nu, să investești. Vor înțelege și că prin munca și planificare își pot influența viitorul financiar și astfel vor înțelege importanța bugetării și a cheltuielilor conștiente.
Studiile arată că majoritatea celor care se simt siguri din punct de vedere financiar au câteva caracteristici comune. Au control asupra finanțelor proprii de zi cu zi sau chiar lună de lună – ceea ce înseamnă că știu care le sunt cheltuielile zilnice sau lunare, ce își pot permite să cumpere lună de lună. Își planifică banii pentru a ști dacă își pot permite să plece într-un concediu mai exotic și le mai rămân bani și de mâncare la întoarcere.
Datorită acestui lucru, au capacitatea de a absorbi șocurile financiare. Au această capacitate mai ales din punct de vedere psihologic, pentru că au învățat deja că își pot influența viitorul financiar.
Sunt ”în grafic” când vine vorba de atingerea obiectivelor personale financiare. Asta pentru că și-au planificat. Știu câți bani câștigă și știu câți bani cheltuie. Așadar, știu câți bani pot economisi. Ceea ce înseamnă că își pot proiecta ușor cât timp le va lua să strângă o anumită sumă de bani.
Au libertatea financiară de a face alegeri ce le permit să se bucure de viață. Pentru că au planificat bine, se pot bucura de viață fără să facă eforturi majore din punct de vedere financiar.
Sunt multe modalități prin care putem să ne ajutăm copiii să își dezvolte aceste caracteristici. În primul rând ar fi bine ca noi, părinții, să ne informăm. A citi cărți ale autorilor precum Brian Tracy sau Robert Kyiosaky e necesar dacă vrem să ne educăm din punct de vedere financiar. Găsiți însă și pe plan local profesioniști în domeniu, iar eu vă recomand aici un audio extrem de util al lui Lorand Soares Szasz. Vă invit de asemenea să urmăriți site-uri ce vă țin la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul vostru când vine vorba de bani și investiții, precum Ziarul Financiar si livethecommunity.ro.
Așadar, educația financiară nu se rezumă la bilațuri și balanțe contabilicești și puteți fi uimiți de cât de ușor poate fi să prezentați câteva noțiuni elementare copiilor. Vă invit să accesați și informațiile suplimentare cu activități și noțiuni ce pot fi prezentate copiilor în funcție de vârstă.