COPIII ȘI TRAUMELE: LA CE SĂ TE AȘTEPȚI ȘI CE SĂ FACI

Autor: Dr. Aletha Solter
Publicat cu acordul Aware Parenting Institute (www.awareparenting.com)178774192
__________________
Copyright©2001, Aletha Solter. Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestui articol nu poate fi reprodusă sau transmisă în nicio formă sau prin orice mijloace, electronice sau mecanice (incluzând copierea pe alte site-uri web), fără permisiunea scrisă a autoarei Aletha Solter.
Copyright©2015 Copii Fericiți – Cursuri Parenting, pentru traducerea în limba română a articolului.
__________________

Dr. Aletha Solter  este un psiholog recunoscut international în teoria atașamentului și psihologia traumei. Ea a scris acest articol pentru a ajuta familiile să facă față consecințelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.

Sfaturile sunt aplicabile însă în cazul oricăror traume majore. Chiar dacă familia dumneavoastră nu a fost afectată în mod direct de o trauma, doar auzind despre astfel de evenimente înspăimântătoare sau urmărindu-le la TV poate fi uneori suficient pentru a traumatiza un copil.

  1. La ce să te aștepți.
  • O creștere în intensitate a anxietății de separare, dorința copilului de a sta în contact cu tine, refuzul de a merge la grădiniță sau la școală, împotrivirea de a rămâne singur în camera, mai ales noaptea.
  • O intensificare a situațiilor ce implică plânsul sau crizele de furie, de cele mai multe ori ca urmare a unor incidente minore.
  • O sporire a fricilor sau coșmarurilor.
  • O intensificare a tresăririlor, o vigilență sporită si hiperactivitate
  • Regresie in ceea ce privește propria igienă sau autonomia în alimentație, etc. Dorința copilului de a fi tratat ca un bebeluș.
  • Joc voluntar și spontan cu jucării și teme ce au legătură cu trauma.
  1. Ce să faci. 
  • Permite-i copilului să stea aproape de tine. Nu-l forța să doarmă sau să se joace singur.
  • Dacă a fost un deces în familie, permite-i copilului să participe la ceremonie și la procesul de doliu, în cazul în care își dorește.
  • Nu-ți forța copilul să se comporte mai matur decât simte. Este în regulă să îl tratezi ca pe un bebeluș dacă aceasta este dorința lui. Asta îi va oferi puterea să își înfrunte trauma și să se vindece de ea.
  • Permite-i să plângă și acceptă-i crizele de furie. Încearcă să accepți aceste izbucniri intense de emoții fără să îți pedepsești sau să îți distragi copilul. Acestea sunt mecanisme de eliberare a stresului ce îți vor ajuta copilul să se vindece de traumă.
  • Încurajează jocul și râsul pe teme conexe cu trauma. Furnizează recuzita adecvată (pompă de incendiu, mașină de salvare, trusă de doctor, avion, etc). Implică-te în joc dacă copilul îți solicită, dar lasa-ți copilul să preia conducerea și să ghideze jocul. Jocul și râsul ajută copiii să facă față experiențelor copleșitoare și să se elibereze de anxietăți.
  • Oferă-i informații într-un format adecvat vârstei copilului. Răspunde întrebărilor copilului tău simplu și sincer, dar ferește-l de detalii ce ar putea să îl tulbure. Asemeni adulților, copiii încearcă să înțeleagă de ce se întâmplă lucruri rele. Încearcă să îî explici aceste detalii cât de bine te pricepi și asigură-te că nu consideră că a fost vina lui în vreun fel.
  • Reasigură-ți copilul. Explică-i ce măsuri preventive au fost luate pentru a se evita situații similare în viitor.
  • Încearcă să păstrezi rutina zilnică a copilului tău precum și tradițiile familiei.
  • Caută ajutor și susținere pentru tine însuți.
  1. Când să apelezi la ajutor profesional specializat. 
  • Dacă copilul tau se rănește în mod intenționat sau vorbește despre dorința de a muri.
  • Dacă copilul tău devine violent sau începe să distrugă lucruri.
  • Dacă copilul tău devine retras sau nu răspunde stimulilor.
  • Dacă copilul tău are simptome de natură fizică sau pierdere a apetitului.
  • Dacă fricile, coșmarurile, hiper-vigilența, intensificarea anxietatii de separare, regresiile sau orice alte simptome durează mai mult de o luna.
  • Dacă copilul tău nu poate funcționa normal din orice alt motiv, atât acasă cât și la școală.

Dr. Aletha Solter este psiholog în psihologia dezvoltării, speaker internațional, consultant și fondator al Aware Parenting Institute (www.awareparenting.com). Cărțile ei au fost traduse în multe limbi și este recunoscută la nivel internațional ca expert în teoria atașamentului, psihologia traumei și disciplină non-punitivă. Cărțile scrise de Aletha Solter sunt: The Aware BabyHelping Young Children FlourishTears and Tantrums (Lacrimi și crize de furie)Raising Drug-Free Kids (O viață fără droguri) și  Attachment Play.

Aware Parenting este o filosofie de creștere a copilului ce are potențialul de a schimba lumea. Bazată pe cercetări de ultimă oră în ceea ce privește dezvoltatea copilului, Aware Parenting pune sub semnul întrebării majoritatea ipotezelor tradiționale despre educarea copiilor și propune o nouă abordare ce poate schimba profund relația părintelui cu copilul. Părinții ce abordează această filosofie cresc copii ce sunt inteligenți, empatici, competenți, calmi și care reușesc să se țină la distanță de droguri.

Pentru mai multe informații despre cum putem ajuta copiii să se vindece de traume, citiți carțile Alethei Solter: Tears and Tantrums (Lacrimi și crize de furie) și Attachment Play.

Sursa: www.awareparenting.com 

Foto credit: http://www.nydailynews.com/ 

Daca ți-a plăcut spune-le și altora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *